Vår chiliodling

Det började år 2015 när vi köpte vårt hus. På tomten stod det ett litet växthus på 8 kvm som mest fick fungera som förvaring i början. Det första året med odling blev misslyckat.

Tomat, gurka, melon osv. fungerade inte. Ohyran tog sig in och till slut fick vi klippa ner och slänga allt som fanns i växthuset. Här började funderingarna; Hur kan vi göra detta bättre?

Johan, som är maskin- och utvecklingsingenjör, började skissa. Jord drar in väldigt mycket ohyra och smuts så hur kan vi slippa detta? Jo, med Hydroponik!  

Johans sambo, Louise, såg knappt till sin sambo när han satte igång. Han utvecklade med hjälp av en Arduino, ett system med självbevattning av vanligt vatten blandat med en speciell näringslösning som man anpassar efter växternas olika stadier: tillväxt, blomning och frukt. 

Vårt första år med hydroponisk odling blev fantastisk.  

Vi fick så mycket frukt att vi inte kunde ta hand om allting och Louise föreslog att ”vi publicerar på Facebook och säljer”. Johan, pessimisten, trodde aldrig att vi skulle få sålt vår chilifrukt. 

Inom en timme hade vi dock 30 kunder som ville köpa chilifrukter och vi var väldigt överraskade av intresset. ”Det här kanske vi kan starta ett företag med?

Då föddes också idén om att utveckla och tillverka en egen chilisås där det inte finns några tillsatser, utan bara ren chili med lite andra naturliga ingredienser. Frukthalten är idag 55 %, jämför med chilisåser i butik som max innehåller ett fåtal procent.

Ett recept som har utvecklats och blivit väldigt populärt!

Vi har idag stamkunder som beställer 15 flaskor åt gången för att det ska räcka till nästa säsong då odlingen är säsongsbunden och frukt enbart skördas i augusti till oktober. Chilisås tillverkas, pastöriseras och bevaras sedan på lager för att kunna säljas resten av året.

Vi vågar nog säga att vi idag tillverkar Sveriges HETASTE chilisås!


Fler bilder på vårt växthus och våra odlingar